Oletko joskus katsellut taideteosta ja pysähtynyt miettimään mitä kaikkea se voisi kertoa? Entä oletko milloinkaan pysähtynyt katselemaan sanomalehden kuvaa tarkemmin ja miettinyt mitä siinä tapahtuu? Missä se on otettu? Antaako saman viestin, kuin teksti? Entä onko kuva edes totta?
Samanlaisiin hetkiin pohjautuu Lue kuvaa metodi. Olen itse vasta hiljakseen tutustumassa siihen, vaikka olen tämän kaltaista ennenkin tehnyt. Nyt sillä on mukavasti teoriaa taustalla ja nimi.
Essi Ikonen kertoo uskonnonopetus.fi sivuston materiaaleissa, että Lue kuvaa menetelmän takana on ajatus monilukutaidon kehittämisestä ja visuaalisen viestinnän lukemisen opettelusta. Näin siis yksinkertaistettuna ja vapaasti sanoitettuna. Tarkemmin voit lukea Lue kuvaa menetelmästä täältä https://www.uskonnonopetus.fi/materiaalit/ Sivuilta löytyy myös muita mielenkiintoisia työvälineitä, joita voi muokata myös varhaiskasvatuksen käyttöön.
Itseäni kiinnostaa erityisesti tämän menetelmän tarinankerronnalliset elementit. Lasten parissa työskennellessä voin nähdä, että samasta kuvasta voidaan lähteä luomaan lasten kanssa ihan omaa kertomusta tai sitten sitä voisi käyttää pohjustamaan itse tarinaa/kertomusta. Koko kertomuksen voisi minusta sujauttaa osaksi kuvan lukemista.
Miltäköhän näyttäisi tarinankerronta hetki yhdistettynä kuvan lukemiseen? Ensin katseltaisiin kuvaa ja virittäydyttäisiin sen tunnelmiin. Tämän jälkeen kerrottaisiin kertomus havainnollistettuna tai puhtaasti kertoen puheella. Lopuksi vielä palattaisiin kuvaan ja syvennettäisiin kerrottua vielä sen kautta.
Tällaisin ajatuksin tällä erää.
-Jani-
Kommentit
Lähetä kommentti