Pääsiäismuna pääsiäisvaellus

Vielä näin pääsiäisviikolla kävin pitämässä yhden pääsiäisvaelluksen.

Se toteutettiin legendaarisena ns. pääsiäismunahartautena. Toisin sanoen, minulla on oli neljä avattavaa pahvimunaa missä jokaisessa oli jotain sisällä. Ne aseteltiin neljälle ympäri huonetta sijoitetulle pöydälle. Pöydät oli vuorattu kankailla.

Pääsiäismunien värit ja tavarat:

Palmusunnuntai – sininen muna – Sisällä: pieni aasi ja huopaisia palmulehviä.

Kiirastorstai – violetti muna – Sisällä: Pieni saviruukku tai pikari viinimaljaksi ja pehmeä leivänpala

Pitkäperjantai – Musta muna – Sisällä: Punainen ruusu ( teko tai oikea)

Pääsiäinen – Valkoinen muna – Sisällä: Enkeli

Pöytien lavastus:

Palmusunnuntai: Vihreän sävyjä ja ruskeaa tai muu sen tapaista tieksi mikä kulkee keskellä pöytää.

Kiirastorstai: Violetin sävyjä

Pitkäperjantai: Musta ja vihreä kaistale tuomaan ennustetta tulevasta.

Pääsiäinen: Valkoista, keltaista, oranssia. Sammutettu kynttilä.

Kertominen:

Valmistaudutaan lähtöön. Itse soitin kelloja ja kyselin kuulumisia.

Kerrotaan, että lähdetään pääsiäisvaellukselle pääsiäismunien matkassa. Voidaan myös mainita hieman pääsiäismunien historiasta.

Palmusunnuntai:

Näytetään ensimmäinen pääsiäismuna lapsille. Koputellaan sitä, kuunnellaan sitä ja mietitään mitä pääsiäismunan sisällä voisi olla.

Kurkataan sisälle ja löydetään sieltä aasi. Kerro, että tämä viekin meidät palmusunnuntaihin. Voitte matkia myös aasin ääntä ja kavioiden kopsetta. Kerro omin sanoin lyhyesti tuon päivän tapahtumista ja liikuta aasia lonksutellen kielellä kavioiden ääniä lasten kanssa. Huutakaa myös yhdessä hoosiannaa.

Kiirastorstai

Saavutaan uuden pöydän luokse. Ravistellaan pääsiäismunaa ja kuunnellaan mitä siellä voisi olla.

Mikäli leipäsi tuoksuu vahvasti, avaa muna vain hieman ja anna lasten haistella sisältöä ja miettiä mitä sisällä voisi olla.

Avaa nyt muna kokonaan ja asettele leipä ja viinimalja pöydälle. Kerro, että nämä esineet vievät matkan juhla-aterian ääreen.

Kerrotaan Jeesuksen tehneen monia asioita tuo sunnuntain jälkeen. Torstaina Jeesus vietti pääsiäisateriaa erään talon yläkerrassa ystäviensä kanssa. Noita ystäviä kutsuttiin opetuslapsiksi. Mietitään mitä juhlissa voisi syödä. Kerro kuinka Jeesus kesken tuon aterian otti leivän, siunasi sen ja jakoi sen ystävilleen. Samoin Jeesus otti viinin, siunasi sen ja jakoi senkin ystävien kanssa ja kehoitti heitä muistamaan häntä aina kun niin tekisivät. Tämä tapa on siirtynyt meidän päiviimme asti ehtoollisena.

Pitkäperjantai:

Siirrytään pitkän perjantain pöydän luokse.

Jeesus meni ystävineen juhla-aterian jälkeen puutarhaan mitä kutsuttiin Getsemaneksi.

Kerro kuinka moni ihminen piti Jeesuksesta ja hänen opetuksistaan. Oli kuitenkin myös ihmisiä jotka eivät ymmärtäneet Häntä ja näin ollen he halusivat tuomita Jeesuksen. He ottivatkin tuona iltana Jeesuksen kiinni ja veivät Hänet tuomittavaksi. Tuomari ei nähnyt Jeesuksessa mitään vikaa, mutta joutui taipumaan ihmisten tahtoon.

Hetki tuosta tapahtumasta kuului surullinen uutinen. Jeesus oli kuollut ja viety hautaan. Hauta oli kalliossa oleva luola ja sen suun eteen vieritettiin suuri kivi.

Pääsiäinen:

Kolme päivää meni. Jeesuksen haudalle meni naisia. Siellä heitä odottikin yllätys. Ravistellaan pääsiäismunaa. Avataan se ja näytetään enkeliä ja arvuutellaan mikä se on. Hurjan monesti lapset sanovat enkeliä ensin keijuksi.

Enkeli ilmoitti naisille, että älkää olko surullisia. Nyt on suuren ilon aika. Jeesus ei ole kuollut vaan noussut ylös ja elää.

Sytytetään kynttilä pääsiäisen iloksi.

Lauletaan esim. minulla on valoa varpaissa taikka jokin muu iloinen valo tai pääsiäislaulu.

Kommentit