Valo ja varjo -hartaus

Teema ja ajatus: 

Jokaista voi pelottaa, mutta pelot voi voittaa. Jokainen meistä voi olla valo toiselle. Raamatussakin on monia kertomuksia kuinka pelot voi voittaa taikka valo voittaa. Yksi esimerkki tästä joulukertomuksen paimenet kedolla.

Materiaalit: 
Tyttönukke (Sofi), taskulamppu, valkoinen A3 – A2 kokoinen paksu paperi / kartonki (mieluummin koko vihko koska silloin on helpompi asettaa pystyyn), erilaisia pieniä esineitä, leluja ja pehmoleluja, pieni lasikulho, Lasten Raamattu tai muu kuvitettu Raamattu, Sofin varjomysteeri -satu. Tuo satu löytyy täältä Sofin varjomysteeri

Esivalmistelut: 
Asettele esineet ja lasimalja hieman piiloon josta ne on helppo ottaa esille. Aseta paperi vierellesi pystyyn esim. nojaamaan tuolia vasten. Ota myös taskulamppu esille. Valmistele alttari ja muut mitä tarvitset omiin alkurutiineihisi.

Kulku:

1. Aloita hetki omilla alkurutiineilla. Minulla ne ovat alkupulinat, alkukellojen kuuntelu, kynttilöiden sytytys ja laulu ja Jumalan kämmenellä -laulun laulaminen.

2. Esittele Sofi lapsille ja ala kertoa omaan suuhun sopivin sanoin Sofin varjomysteeri -satua.

3. Kun tulet kohtaan missä kerrotaan varjoista, pohdi lasten kanssa yhdessä mitä kaikenlaisia varjoja on olemassa.

4. Kun kerrot varjoteatterista ota vuorotellen erilaisia pehmoleluja ja esineitä sekä kokeilkaa miltä niiden varjot näyttävät. Laita esine paperin eteen ja valaise sitä taskulampulla. Kokeilkaa mitä tapahtuu kun valoa tai esinettä vetää kauemmaksi taikka lähemmäksi. Valaise esinettä myös eri kulmista. Kokeilkaa myös lasikulhoa. Lapset lasikulhon varjo kiehto ainakin minulla.

5. Jatka kertomista. Kun pääset kohtaan jossa Sofi miettii kuinka voisi auttaa varjoa pääsemään pelosta, pohdi lasten kanssa kuinka varjoa voisi auttaa pääsemään pelosta. Jonkin aikaa pohdittuanne kerro kuinka Sofi sai suostuteltua varjon pois nurkasta kokeilemaan valoa. Ota tässä vaiheessa taskulamppu ja kerro, että katsotaanpa onnistuiko Sofin suostuttelu. Kierrä taskulampun keilaa niin, että se ei heti osu Sofi-nukkeen vaan tavallaan varjo tulee kasvaen ja salaa. Kannattaa kokeilla ensin.

6. Kerro tämän jälkeen satu loppuun.

7. Lopuksi kerro kuinka myös Raamatusta löytyy monia kertomuksia rohkeudesta, pelkojen voittamisesta ja valosta. Voit käyttää esimerkkinä vaikka joulukertomuksen paimenten enkeleiden kohtaamista.

8. Laulakaa lopuksi jokin mukava valo laulu / leikki. Itse käytin erästä laulua minkä nimi on Valonsäde. Sen on kirjoittanut Hannele Huovi ja säveltänyt Soili Perkiö. Sitä ei ole kuitenkaan vielä julkaistu, jotenka joudut sitä vielä odottelemaan, ellet ole sitä jotakin kautta onnistunut saamaan haltuusi ennen sitä.

Kommentit