Pääsiäishartaus – Jeesuksen elämä / kevät ja luontoalustus

Ajatus: Yhdistää pääsiäinen ja luonto

Tarvikkeet:
Jeesuksen elämä kortit / Godly Play pääsiäisen kasvot.
Kangaspussi tai jokin muu johon saat mullan piiloon.
Multaa
Jotain vihreätä. Itse käytin Rönsyliljan rönsyä. Jatkossa käytän termiä kasvi
Pääsiäismuna

Alkuvalmistelut:
Laita Jeesuksen elämäkortit järjestykseen ja laita ne piiloon.
Laita multa pussiin ja kasvi jonnekin piiloon josta se on helppo salaa ottaa kämmenen suojaan.

Hartauden kulku:

Kynttilän sytytykset, kuulumiset alkulaulut tai mitä teidän alkuperinteisiin kuuluu.

Ota multapussi esille. Ihmetelkää yhdessä mitä siellä voisi olla. Anna vaikka osallistujien kokeilla pussia ulkopuolelta.
Avatkaa pussi ja tarkastaaksenne mitä siellä oikeasti on. Voit näyttää myös hyvin hämmästyneeltä, että miten ihmeessä sinulla on multaa mukana.

Ihmetelkää miltä multa näyttää, missä sitä voisi olla, mistä sitä voisi saada, mitä mullalla voisi tehdä, mitä kasvattaa… jne.

Ihmettelyn hieman hiivuttua, mieti ääneen, että tuntuu uskomattomalta kuinka tällaisesta lähes mustasta mullasta voisi jotain kasvaa. Tässä vaiheessa olet toisella kädellä ottanut kasvin kämmenesi suojaan. Yritä olla katsomassa kättä mikä ottaa sen. Voit kaivella ja siirrellä multaa samalla asetella kasvin multaan niin, että se on melkein peitossa. Joku voi hyvinkin huomata jonkin vihreän pilkistävän mullasta. Huomattuanne kasvin ota se kunnolla esiin ja taputtele ympäristöä niin että kasvi pysyy kivasti istutettuna mullassa.

Mieti lasten kanssa kuinka kasvit keväällä syntyy tummasta maasta ja rupeavat kasvamaan kunnes ne talveksi kuolevat taikka menevät talvilevolla ja kuinka taas kevään tullen ne aloittaa uuden kasvun.

Tuumi, että tästä tuli mieleen eräs mies jolle kävi vähän samalla tavalla. Tässä vaiheessa ota kortit esille. Aseta kortit vuoron perään riviin lattialle. Sanoen esim. näin:

  • Ensin mies syntyi.
  • Sen jälkeen hän kasvoi, leikki ja teki kaikkea mitä lapset tekevät.
  • Kasvettuaan mies meni Johannes kastajan kastettavaksi.
  • Kasteen jälkeen mies lähti tutkimaan maailmaa.
  • Tämän jälkeen hän aloitti opettamaan ja parantamaan ihmisiä sekä kertomaan kuinka on hyvä elää. Hän myös söi ja joi kuten me kaikki. Eräänä iltana hän jopa vietti juhla-ateriaa ystäviensä kanssa. Siellä hän tarjosi heille leipää ja viiniä sekä kehotti heitä muistamaan häntä kun tekevät niin. Tämän tapahtuman vuoksi kirkoissa tarjotaan myös leipää ja viiniä. Tätä kutsutaan ehtoolliseksi.
  • Sitten mies kuoli. Kolmen päivän päästä tapahtui jotain ihmeellistä. Tämä mies oli herännyt henkiin kuin tämä kasvi keväällä. Siirrä multapussi viimeisen kortin viereen. Kukahan tuo mies mahtoi olla? Lähes aina lapset tietävät samantein kenestä on kyse jos Jeesuksesta on puhuttu.

Ota myös pääsiäismuna ja kysele tunnistaako kukaan mikä se on. Kerro kuinka munat kuvaavat meille uuden elämän syntymää ja tämän vuoksi meillä jaetaan pääsiäisenä pääsiäismunia.

Kysy lapsilta mikä osa tästä kertomuksessa oli hänen mielestään kivointa. Lapset voivat vuoron perään tulla näyttämään. Muista, että kaikkien ei tarvitse tulla taikka sanoa, sillä he voivat miettiä omassa mielessään asiaa.

Kerää tämän jälkeen kortit pois aloittaen syntymästä. Jätä pääsiäinen kuitenkin vielä loppu perinteiden ajaksi paikoilleen.

Kommentit