Lepopäivä-hartaus

Tarvikkeet:

1 x iso vihreä kangas

1 x hieman pienempi toisen sävyinen vihreä kangas

Eläinhahmoja: leijona, possu, aasi, hiiri, kana (tai jokin muu joka voi hienostella), lintu (paras on sellainen ääntelevä)

Cd-soitin ja luonnonääni cd.

Ajatus:

Muistuttaa lapsia lepopäivästä.

Hartaudenkulku:

Alkutilanne: Aseta iso vihreä kangas alttarin eteen. Asettele pienempi kangas niin, että se muodostaa alttarin juurelle pienen keitaan kaaren. Eläin hahmot voit piilottaa alttarin alle jos mahdollista. Tai jonnekin muualle mistä niitä on helppo ottaa hartauden aikana. Asettele eläimet järjestykseen mikä tarvikelistassa on mainittu. Helpottaa huomattavasti hartauden sujuvuutta.

Laita luonnonääni-cd soimaan niin, että se soi valmiiksi kun osallistujat saapuvat. Siis jos mahdollista. Itselläni yhdessä päiväkodissa moista mahdollisuutta ei ollut, mutta toimi ihan hyvin niinkin, että laittoi sen kaikessa rauhassa soimaan. Juuri ennen hartauden varsinaista aloittamista. Lapset siis olivat koko ajan siinä samassa tilassa jossa valmistelin hartauden.

Jutellaan lasten kanssa vaikka juhlista ja miltä tuntuu kun juhlien jälkeen on käymässä nukkumaan. Tarkoitus on saada vastaukseksi jotain väsymykseen liittyvää. Hyväksy lapsen vastaus vaikka ei olisikaan haettu.

Otetaan esille leijona piilosta ja asetetaan se kuvitellulle keitaalle.Kysytään lapsilta tuntevatko he tämän eläimen ja missä se asuu. Kerrotaan leijonan olevan eläinten kuningas ja kuinka hän asuu erään puron rannalla mikä ei kuivu kuivana kautenakaan.
Kuljetetaan possu paikalleKerrotaan kuinka possu haluaisi mennä lepäämään leijonan purolle, mutta ei oikein kehtaa sillä hän ei ollut pystynyt aloittamaan maratonin juoksemista vaan nukahtanut heti harjoituksen alussa. Voi näytellä possu tämän tilanteen. Lapsia ainakin naurattaa kun he seuraavat possun harjoitusta ja nukahtamista kesken kaiken. Jos näyttelet, ei tietenkään kerrota ensin mitä tapahtui.
Kuljetetaan aasi paikalleKysellään jotain aasista ja kerrotaan kuinka tämä aasi on tehnyt pitkän viikon markkinoilla kuskaten tavaroita paikasta toiseen. Mietitään yhdellä miltä aasista mahtaa tuntua kun hänellä selkäkin kipeytynyt siitä kantamisesta.
Aasi menee kysymään leijonalta, että pääseekö hänkin lepäämään. Tietenkin aasi pääsee lepäämään.
Hiiri saapuu väsyneenä paikalleHiiri kertoo kuinka hänellä on kotona pieni lapsi jolla on koko yö koskenut mahaa. Hiiri kertoo vielä kuinka hän jätti isän hoitamaan vaihteeksi ja toivoisi saavansa leijonan luona levätä.
Kerrotaan kuinka hiirikin sai luvan leijonalta tulla lepäämään.
Hienostelija saapuu hienostellenHienostelija voi tässä kohtaa kehua itseänsä ja kertoa kuinka paljon aikaa hän aina käyttää itsensä kaunistamiseen. Lopuksi Hienostelija kertoo, että tänään hän ei ole jaksanut niin paljon laittautua kuin ennen. Sen takia häntä huolestuttaa, että päästääköhän leijona hänet lepäämään vai ei. Leijona tietenkin kutsuu hänet mielellää lepäämään, mutta samalla opastaa ettei aina tarvitse pynttäytyä viimeisen päälle. Sillä jokainen meistä kaunis ja Jumalalle tärkeä.
Lintu lentää paikalleVoit kokeilla laulaa lintusen laulua nyt. Kerrotaan tämän linnun lentäneen kaukaata Suomesta saakka Afrikkaan. Lintuja ja leijona tervehtivät toisiaan, sillä he ovat vanhoja tuttuja keskenään. Leijona pyytää lintua laulamaan ja lintu suostuu.
Kerrotaan kuinka jokainen eläin nautti suunnattomasti olostaan keitaalla ja lintusen laulusta.
Saapuu iltaKerro kuinka jokainen eläin alkoi tuntea itsensä virkistyneeksi. Tämän jälkeen kuljeta eläimet yksitellen takaisin jonnekin piiloon (kotiin). Tässä vaiheessa voi myös kerrata mitä jokainen eläin on oppinut matkalla.
Lopuksi kerrotaan lapsille, että meilläkin on samanlainen lepopäivä olemassa kuin eläimillä. Kerrotaan sen olevan sunnuntai, yleensä lapset ovat osanneet tämän jo kertoakin.

Kommentit