Tämä hartaus on tehty pyydettyyn aiheeseen ja arvatkaapa vain olinko iloinen aiheesta. Sisälläni majaileva vihreä rupesi kukoistamaan.
Ajatus: Jumala antoi meille tehtävän, pitää huolta maailmasta. Unohtamatta kuitenkaan toisiamme.
Materiaalit: Karttapallo ja mahdollisesti Kitara tai kantele jos hallitsen jommankumman. Nuoteissa olevat soinnut kanteleessa menevät D = I (mansikka) G = IV (lakka) A7 = V (mustikka)
Laulut:
Jumalan kämmenellä
Ystävät kulkevat -laulu uusilla sanoilla Laulu löytyy tästä linkistä Ystävät kulkevat
1. Lähdemme retkelle, lähdemme retkelle, lähdemme retkelle yhdessä.
Lauletaan vastaan tulevista eläimistä. Lapset yleensä kertovat auliisti mitä tuli vastaan. Tämä vaatii ohjaajalta hieman improvisointi kykyä. Itse lauloin mm. näitä säkeistöjä.
Koira se jolkottaa, koira se jolkottaa, koira se jolkottaa eteenpäin.
Kissa se hiipii, kissa se hiipii, kissa se hiipii hiljaa vain.
Apinat ne loikkivat, apinat ne loikkivat, apinat ne loikkivat puusta puuhun.
Lintu se lentää, lintu se lentää, lintu se lentää taivaalla.
Viimeinen säkeistö: Palaamme retkeltä, palaamme retkeltä, palaamme retkeltä yhdessä.
Ken on luonut kukkasen Lastenvirsikirja 132
Alkuvalmistelut: Varmista, että alttari on kunnossa. Piilota karttapallo niin ettei lapset näe sitä.
Hartauden kulku:
1. Alkurutiinit. Minulla ne ovat kellonsoitto, mahdollisesti liturgisenliinan värin vaihto jos on tarvetta, kynttilöiden sytytys ja Jumalan kämmenellä laulu.
2. Kerro, että tällä kertaa lähdettäisiin pienelle mielikuvitus retkelle. Retkellehän tarvitaan tietenkin retkilaulu joten laulakaa ensin paikoillanne muutaman kerran laulun ensimmäistä säkeistöä. Laula ensin itse pari kertaa kokonaan niin lapset kuulevat miten se menee. Yleensä tätä ei varsinaisesti tarvitse opettaa esim. kaikulauluna koska sanoja ei ole montaa.
3. Muodostakaa jono, mene itse johtoon. Jonossa ei tarvitse pitää kiinni edellä olijasta. Lähtekää laulaen ja soittaen liikkumaan jonossa ympäriinsä. Laula pari kertaa ensimmäinen säkeistö tai useampi jos haluat. Pysähdy ja ihmettele, että jokin eläin tuli vastaan. Kysy lapsilta mikä eläin tuli vastaan. Jos lapsilta ei tule ideaa keksi itse. Jatkakaa matkaa jonossa esim. hiipien (kissa), hyppien (apina, jänis), tehden käsistä siivet (lintu).
Jatkakaa tätä kunnes olette käyneet läpi muutaman eläimen. Palatkaa sitten takaisin lähtöpaikoille laulaen laulun viimeistä säkeistöä. Mikä löytyy laulut kohdasta.
4. Kun olette palanneet matkalta, muistelkaa mitä kaikkia eläimiä tapasitte matkalla. Ota karttapallo piilosta, näytä sitä lapsille ja kysy tietääkö kukaan mikä se on. Kysele onko kukaan nähnyt ennen karttapalloa, voit kysyä myös missä. Kerro kuinka kauan aikaa sitten Jumala loi tämän maailman ja antoi meille ihmisille tehtävän pitää siitä hyvää huolta.
5. Ihmettele lapsille, että miten kummassa me voitaisiin pitää huolta luonnossa ja maailmasta.
Lapsia lähellä olevia aiheita voi olla mm. roskaaminen, lehtien ja oksien repinen puista, veden turhaan laskeminen tai vesihanan täydellä teholla käyttö käsien pesussa, kompostointi, kirpputori, kierrätys, pientenkin eläinten kunnioitus (Ei pidä mennä tappamaan ötökkää vain huvin vuoksi), ei tuhota eläinten koteja (muurahaispesä, linnunpönttö jne.)
Isommilta lapsilta tulee yleensä todella hyviä juttuja, mutta pienempiä voi joutua johdattelemaan esim. kysymällä kuuluuko roska luontoon tai avataanko vesihana täysille vai vain hieman ja niin päin pois.
Kannattaa varautua isompien lasten kanssa esim. eskarit, aika moisiin aiheisiin. Omalle kohdalle tulleista aiheista esimerkkeinä vaikka, salametsästys sekä ihmisten ja eläinten yhteiselon vaikeus.
Muista kun pohditaan älä väitä lapsen vastausta vääräksi vaikka se sinusta sitä olisikin. Näin luot luottavaisen ilmapiirin jossa kuka tahansa uskaltaa tuoda julki oman mielipiteen. Vastauksiin ei kuitenkaan kannata jäädä silloin jos ne eivät kuulu sen hetkiseen asiaan. Tällöin voi muistuttaa ryhmää mistä oltiin puhumassa. Uskokaa pois vain tämä toimii.
6. Kun pohdinta alkaa olla siinä vaiheessa, että voisi lopettaa. Mieluummin vähän ennen lopettaa kun asia vielä kutkuttaa kuin sitten kun kukaan ei enää jaksa vastata mitään. Kerro kuinka meille on annettu myös toinen tehtävä ympäristöstä huolehtimisen lisäksi ja se on tehtävä pitää huolta toinen toisistamme. Kun muistaa pitää huolta kummastakin, luonnosta ja toisesta ihmisestä täällä maailmassa on hyvä olla.
Tämän jälkeen voitte ottaa kerhorukouksen. Minulla se on:
Kaikki hyvät ystäväni, (maalataan kämmenellä tavallaan väripaletti itsensä eteen)
lämmittävät sydäntäni, (Piirretään etusormilla sydämen kuva vasemman rinnan päälle)
auta että rakastamme, (laitetaan kämmenet päällekkäin niin, että kumpikin kämmen on ylöspäin ja tavallaan nostetaan alemmalla toista ylöspäin)
sinua ja toisiamme. (näytetään kädellä ylös ja tämän jälkeen kaaressa ympärillemme)
Aamen. (kädet ristiin)
Otan tuon rukouksen aina viittoen. Viittomat on sulkeissa. Olen huomannut, että monesti rukous tuntuu lapsista hankalalta kun pitää laittaa kädet ristiin ja jököttää siinä. Olenkin huomannut kuinka viittomat sopivat todella hyvin kaikille ja erityisesti niille joilla on muutenkin muurahaisia housuissa
7. Lauletaan lopuksi Ken on luonut kukkasen laulu ja tämän jälkeen loppuperinteet.
Kommentit
Lähetä kommentti