Alttarihartaus koreilla ja maskotilla

Idea: Pyhäkoulumaskotti tutustuttaa lapset alttariin.

Tarvikkeet:

5 koria tai muuta nättiä astiaa joihin mahtuu alttarielementit, 5 liinaa, jokin käsinukke, alttarin elementit (valkoinen liina, liturginenliina, risti / alttaritaulu, 2 kynttilää jalkoineen, kukkia tai muuta elävää kasvillisuutta, Raamattu), tulitikut, triangeli / jotain muuta kelloksi käyvää.

Alkuasetelma:

Alttarille laitetaan valkoinen liina. Koreihin laitetaan muut alttarielementit ja ne peitetään liinalla. Korit asetaan lattialle alttarin viereen niin, että pääset itse korien taakse.  Käsinukke laitetaan piiloon.

Hartauden kulku:

Lapset saapuvan paikoilleen. Heidät toivotetaan tervetulleeksi tai riippuu missä vaiheessa hartaus pidetään. Kuitenkin, alun juttelujen jälkeen kerrotaan, että tällä kertaa meitä on tullut avustamaan vieras. Mennään piilolle jossa käsinukke on, laitetaan se salaa käteen ja annetaan maskotin tulla pikku hiljaa esille. Itselläni on kissa joka kurkisteli ja mauku ensin hieman ja sitten vasta tuli kunnolla esiin. Tämän jälkeen käsinukke esittelee itse itsensä. Pian hän huomaakin, että alttari on hieman valjun näköinen ja tämän jälkeen hän huomaakin korit. Käsinukke pyytää jotakuta käymään kurkkaamaan peitettyyn koriin ja ottamaan sieltä sen mitä siellä on. Suosittelen aloittamaan liturgisestaliinasta. Ei tarvitse myöhemmässä vaiheessa sitten nostella Raamattua ja muita alttarielementtejä pois saadaksesi liinan paikoilleen. Jokaisen elementin kohdalla kerrotaan, että mitä se merkitsee ja miksi se on alttarilla.

Kun tällä tavalla on käyty kaikki korit läpi, niin viimeiseksi käsinukke kehuu alttaria hienoksi kunnes hänen mielenkiintonsa kiinnittyy kynttilään. Hän miettii hieman ja kysyy lapsilta, että mitä kynttilöistä vielä puuttuu. Tähän mennessä itselläni kaikki ryhmät ovat kertoneet liekin puuttuvan, voit sitten auttaa jos tuntuu siltä, että vastausta ei kuuluu. Oma kissani on tämän jälkeen todennut lapsille, että hän siirtyy nyt hieman kauemmaksi ja päästää varsinaisen pyhäkouluopen sytyttämään kynttilät sillä hän ei halua kärväyttää karvojaan. Voit itse keksiä mikä olisi sopivin tapa itsellesi saada toinenkin käsi vapaaksi kynttilöiden sytytystä varten. Muista jättää käsinukke katselemaan jonnekin mitä seuraavaksi tapahtuu. Ota kätesi pois käsinukesta salakavalasti ja vaivihkaa sekä hieman piilossa, sillä emmehän halua taian katketa.

Kynttilää sytyttäessä voidaan laulaa jokin laulu tai lausua runoa tai ihan mikä tapa parhaalta tuntuu. Itse olen laulattanut legedaarista ”Pienen kynttilän sytytän”-laulua. Tämän jälkeen soitetaan vasta aloitus kellot kun ollaan saatu alttari valmiiksi.

Loppuun voit pähkäillä jotain kivoja lauluja ja leikkejä. Minulla on ollut n. 20 minuuttia käytössä joten ollaan lopussa laulettu Jumalan kämmenellä, pidetty hyvän syksyn nimipiiri ( toivotetaan vieruskaverille Hyvää syksyä vieruskaverin nimi! ja lopuksi, ennen kynttilöiden sammutusta ja rukousta, leikittiin ja laulettiin ”Tule ystäväksi näin” – laulu.

Vinkkejä:

Muista katsoa nukkea kun nukke puhuu sillä lapset seuraavat katsettasi.

Hyvän syksyn piirissä voidaan niille joille vieruskaveri ei osaa tai uskalla sanoa hyvää syksyä niin lausutaan yhteen ääneen. Joskus ollaan menty koko piiri sillä tavalla ja joskus taasen ei ole kenenkään kohdalla tarvinnut turvautua yhteistoivotuksiin.

Kommentit